Monotasking - multitasking is een mythe
Goed time- en focusmanagement draait niet alleen om wanneer je werkt, maar vooral om hoe je je aandacht richt.
Multitasking vs Monotasking – Waarom één ding tegelijk doen veel slimmer is
"Multitasken is een mythe." Dat klinkt radicaal, maar neurowetenschap bevestigt het. Wat wij 'multitasken' noemen, is in realiteit snel schakelen tussen taken – en dat kost tijd én energie.
Wat is het?
Multitasken betekent proberen meerdere dingen tegelijk te doen – bijvoorbeeld een rapport schrijven terwijl je e-mails leest. Monotasking daarentegen is het bewust richten van je aandacht op één taak tegelijk.

Waarom het werkt
Onderzoek van Stanford University toont aan dat mensen die vaak multitasken minder goed presteren op cognitieve tests, sneller afgeleid zijn en meer moeite hebben om irrelevante informatie te filteren. (Ophir et al., 2009)
Door monotasking toe te passen werk je sneller, met minder fouten, en minder mentale vermoeidheid.
Hoe ik het zelf gebruik
Ik werk in blokken (zoals met de Pomodoro- of Focus Sprint-methode) waarin ik me richt op één type taak. Ik zet meldingen uit en werk met een fysieke 'Niet Storen'-kaartje. Het is soms frustrerend om verleidingen te weerstaan, maar de winst aan rust en resultaat is groot.
Proberen?
Kies vandaag één taak. Zet een timer voor 25 minuten. Doe niets anders. En voel het verschil.
Ik geef trainingen over de kracht van monotasking en focus in een afleidende werkomgeving. Meer info elders op mijn website.
#monotasking #multitaskingmythe #timemanagement #focus #diepwerk #productiviteit